Landschap in perspectief Landscape in perspective

Nieuws

Life in the Woods. Routes door het Mythische Landschap.

28 september 2013

In het kader van het project Life in the Woods, hebben Marres Projects en TAAK drie kunstenaars uitgenodigd een route te ontwikkelen die het mythische Limburgse landschap in al haar verschijningsvormen als thema heeft. Frank Koolen, Delphine Bedel en Ruchama Noorda gaven elk een eigen invulling aan deze opdracht. Het resultaat hiervan is te ontdekken in de weekenden gedurende de maand oktober.

De eerste route vindt plaats op zondag 6 oktober (12 -14 uur): ‘Time Travel Tour’ van Frank Koolen. Startpunt is Marres, Capucijnenstraat 98.

 

Inleiding

In het kader van het project Life in the Woods, hebben Marres Projects en TAAK drie kunstenaars uitgenodigd een route te ontwikkelen die het mythische limburgse landschap in al haar verschijningsvormen als thema heeft. Frank Koolen, Delphine Bedel en Ruchama Noorda gaven elk een eigen invulling aan deze opdracht. het resultaat hiervan is te ontdekken in de weekenden gedurende de maand oktober. 

curator: Nils van Beek 
productie: Simone Kleinhout en Floor Krooi

Je thuis voelen in een landschap heeft vaak te maken met de plek waar je bent geboren. Een landschap is vergelijkbaar, of juist zo anders en exotisch dat het de reislust opwekt. Dat kan zijn vanuit de fascinatie voor een landschap dat leesbaar is als ecosysteem en waaruit te herleiden is hoe het langzamerhand is ontstaan. Maar de herkenning is toch vooral ingegeven door de landschappen die ons in beelden en literatuur zijn voorgetoverd. Althans, dat is de stelling van Simon Schama in zijn onvolprezenLandscape and Memory. Hierin onderscheidt hij een drietal mythische landschapstypen: eenzame bergtoppen met een wijds uitzicht, stromen van levengevend water en bos dat duister en oorspronkelijk is. Mensen zoeken nog steeds de landschappen op, waarop deze mythes te projecteren zijn.

Voor het project Life in the Woods (de ondertitel van Thoreau’s Walden) zijn drie kunstenaars op zoek gegaan naar de mythische kwaliteiten van het Zuid-Limburgse landschap. Zij hebben routes ontwikkeld die een verrassend perspectief bieden op de plekken die worden aangedaan, door een discursief, verbindend verhaal, of door artistieke ingrepen in het gebied.


Life in the Woods is een project van Marres Projects en TAAK. Life in the Woods is onderdeel van het meerjarige programma Landschap in Perspectief, een samenwerking tussen Marres Projects, Bureau Europa en Provincie Limburg. 

Life in the Woods is mede mogelijk gemaakt door financiële ondersteuning van Stichting Kunst en Openbare Ruimte en Provincie Limburg. 

Documenten