Landschap in perspectief Landscape in perspective

Nieuws

Piquenique Electronique

8 juni 2013

United World College in het Sphinxpark

25 september 2012
Beeld door Hans Engelbrecht

Vanaf oktober 2012 zal een groep studenten van het United World College in Maastricht betrokken zijn bij het Sphinxpark. Samen met vormgeefster Debra Solomon en haar studio Urbaniahoeve zullen ze zich buigen over stadslandbouw van het Sphinxpark.

Sphinxpark door Tineke Kambier

20 september 2012
Beeld door Tineke Kambier

Vanaf de eerste dagen dat het Sphinxpark open was heeft fotografe Tineke Kambier het park bijna dagelijks bezocht. De foto's die ze maakt vormen een uitgebreid en gedetailleerd visueel document van het Sphinxpark

Bekijk de foto's hier.

Op safari door het Sphinxpark

19 september 2012

Op woensdagmiddag 19 september keek een groep kinderen samen met het IVN Maastricht door dierenogen naar het Sphinxpark tijdens hun 'Stadsnatuursafari'.

Kijk voor meer foto's hier.

Piquenique √Člectronique: Encore Une Fois

16 september 2012
Beeld door Piquenique Eletronique

De derde en laatste editie van Piquenique Electronique in het Sphinxpark was weer een groot succes. In de herfstzon genoten zo'n 500 bezoeker van jamsessies, dj's en hun picknick.

Kijk voor een fotoverslag van alle Piqueniques hier.

Nieuw paviljoen voor het Sphinxpark

9 september 2012
Beeld door Andries Hoogenraad

Zelfs nadat het afgebrand was behield het houten Maurer-paviljoen dat tot voor kort in het Sphinxpark stond nog een bepaalde schoonheid. Helaas is er niks meer van over. Maurer United Architects en Studio Stad, beide deelnemers aan het Sphinxpark project gaan de komende tijd nadenken over een nieuw (onbrandbaar) paviljoen voor het park.

Eerste paal Lost Formwork

7 september 2012
Beeld door Studio Stad

Vrijdag 7 september werd de eerste paal in de grond geslagen voor het werk van Studio Stad, een nieuw project in het Sphinxpark. in hun werk 'Lost Formwork' maakt Studio Stad de geschiedenis en de toekomst van het Sphinxpark terrein zichtbaar.

Nazomer in het Sphinxpark

3 september 2012
Beeld door Dirk Bours

De laatste dagen van augustus was het Sphinxpark het toneel voor een openlucht filmvertoning in samenwerking met Lumière Cinema. Op 30 augustus werd de documentaire Queen of the Sun vertoond, ingeleid door het Bee Collective. Op 1 september draaide de film Microcosmos in het park, met als voorprogramma een klassiek concert van Pools-Italiaans strijkorkest Il Giardino d'Amore.

Kijk voor meer foto's hier.

Inleiding

26 maart 2012 - 1 juli, 2013

Sphinxpark
Een tijdelijk park in de binnenstad van Maastricht

Op het terrein van de voormalige keramiekfabrieken van de Koninklijke Sphinx ontwikkelen REcentre, platform voor duurzaam design in de Euregio Maas-Rijn, NAiM/Bureau Europa en Marres Projects het zogeheten Sphinxpark. Tot 1 juli 2013 wordt, op dit geheel ommuurd en verwilderd terrein in hartje Maastricht door middel van verschillende projecten een aanzet gegeven tot een tijdelijk stadspark.

Het Sphinxpark is een park waar de toekomstige ontwikkelingen van de stad en het landschap nu al vorm krijgen. Hierbij moet worden gedacht aan de noodzaak voor stadslandbouw, de effecten van een krimpende regio en de discussie rond de herbestemming van dit terrein. De bijdragen van de bewoners van Maastricht zijn een belangrijk onderdeel in dit publieke project.

In dit tijdelijk park voor Maastricht en de Euregio worden met andere woorden de bouwstenen ontwikkeld die bijdragen aan het park van de toekomst.

Ecologisch hovenier Hans Engelbrecht (De Groene Stap) heeft op basis van de aanwezige vegetatie een grondplan voor het park gerealiseerd. Binnen dit grondplan vindt gedurende de periode dat het Sphinxpark is geopend, een doorlopend programma plaats. Verschillende projecten worden ontwikkeld in samenwerking met lokale en Euregionale partijen. Een deel van de projecten is nu al gerealiseerd, andere zullen in de loop van het jaar zichtbaar worden in het Sphinxpark. Bovendien vinden in de zomer diverse activiteiten plaats zoals picknicks, natuurspeelmiddagen, theatervoorstellingen en filmavonden.

Het terrein heeft een divers karakter en er zijn slechts deels verharde paden, dus een goede wandelschoen is aan te raden. Het terrein heeft nog geen voorzieningen voor minder validen.

Colofon
Het Sphinxpark is een project van REcentre, platform voor duurzaam design in de Euregio Maas-Rijn, NAiM/Bureau Europa en Marres Projects en is onderdeel van het project Landschap in Perspectief.

Het Sphinxpark komt tot stand dankzij de genereuze ondersteuning van Stichting DOEN, Stichting Elisabeth Strouven, Gemeente Maastricht, Provincie Limburg en Wijkontwikkelingsmaatschappij Belvédère.

Het Sphinxpark ondersteunt de kandidatuur van Maastricht & Euregio Culturele Hoofdstad van Europa 2018.

Beeld
Beeld door Peter Visser
Beeld door Peter Visser
Videos
Sphinxpark Ontmoet! Aflevering 7 (RTV Maastricht)
Sphinxpark Ontmoet! Aflevering 6 (RTV Maastricht)
Sphinxpark Ontmoet! Aflevering 5 (RTV Maastricht)
Sphinxpark Ontmoet! Aflevering 4 (RTV Maastricht)
Sphinxpark Ontmoet! Aflevering 3 (RTV Maastricht)
Sphinxpark Ontmoet! Aflevering 2 (RTV Maastricht)
Sphinxpark Ontmoet! Aflevering 1 (RTV Maastricht)