Landschap in perspectief Landscape in perspective

Nieuws

Piquenique Electronique

8 juni 2013

United World College in het Sphinxpark

25 september 2012
Beeld door Hans Engelbrecht

Vanaf oktober 2012 zal een groep studenten van het United World College in Maastricht betrokken zijn bij het Sphinxpark. Samen met vormgeefster Debra Solomon en haar studio Urbaniahoeve zullen ze zich buigen over stadslandbouw van het Sphinxpark.

Sphinxpark door Tineke Kambier

20 september 2012
Beeld door Tineke Kambier

Vanaf de eerste dagen dat het Sphinxpark open was heeft fotografe Tineke Kambier het park bijna dagelijks bezocht. De foto's die ze maakt vormen een uitgebreid en gedetailleerd visueel document van het Sphinxpark

Bekijk de foto's hier.

Op safari door het Sphinxpark

19 september 2012

Op woensdagmiddag 19 september keek een groep kinderen samen met het IVN Maastricht door dierenogen naar het Sphinxpark tijdens hun 'Stadsnatuursafari'.

Kijk voor meer foto's hier.

Piquenique Électronique: Encore Une Fois

16 september 2012
Beeld door Piquenique Eletronique

De derde en laatste editie van Piquenique Electronique in het Sphinxpark was weer een groot succes. In de herfstzon genoten zo'n 500 bezoeker van jamsessies, dj's en hun picknick.

Kijk voor een fotoverslag van alle Piqueniques hier.

Nieuw paviljoen voor het Sphinxpark

9 september 2012
Beeld door Andries Hoogenraad

Zelfs nadat het afgebrand was behield het houten Maurer-paviljoen dat tot voor kort in het Sphinxpark stond nog een bepaalde schoonheid. Helaas is er niks meer van over. Maurer United Architects en Studio Stad, beide deelnemers aan het Sphinxpark project gaan de komende tijd nadenken over een nieuw (onbrandbaar) paviljoen voor het park.

Eerste paal Lost Formwork

7 september 2012
Beeld door Studio Stad

Vrijdag 7 september werd de eerste paal in de grond geslagen voor het werk van Studio Stad, een nieuw project in het Sphinxpark. in hun werk 'Lost Formwork' maakt Studio Stad de geschiedenis en de toekomst van het Sphinxpark terrein zichtbaar.

Nazomer in het Sphinxpark

3 september 2012
Beeld door Dirk Bours

De laatste dagen van augustus was het Sphinxpark het toneel voor een openlucht filmvertoning in samenwerking met Lumière Cinema. Op 30 augustus werd de documentaire Queen of the Sun vertoond, ingeleid door het Bee Collective. Op 1 september draaide de film Microcosmos in het park, met als voorprogramma een klassiek concert van Pools-Italiaans strijkorkest Il Giardino d'Amore.

Kijk voor meer foto's hier.

Proeftuin

Project: Proeftuin
Partner: Het Landhuis

De verhouding tussen stad en platteland is sterk aan verandering onderhevig. Met name in grote steden groeit een hernieuwde waardering voor het omliggende landschap. In het verlengde daarvan is er meer en meer aandacht voor lokale landbouw, die soms letterlijk de stad in komt. Het platteland wordt als het ware opnieuw uitgevonden in de stad.

Initiatieven zoals het Landgoederenzone project rondom Maastricht of de Prinzessinnengarten in Berljin stimuleren nieuwe relaties tussen stad en platteland, waardoor niet alleen het historische onderscheid vervaagt maar ook traditionele waarden veranderen. Illustratief is dat met de verschuivende verhouding tussen stad en platteland ook de verhouding tussen consument en producent verandert op het gebied van voedselvoorziening.

Binnen het Sphinxpark is het Landhuis, een platform voor burgerparticipatie, uitwisseling en experiment, gevraagd een kleinschalige stadslandbouwpraktijk op te zetten. Waar het Landhuis zich onder andere richt op voedselconsumptie kan de Proeftuin in het Sphinxpark worden benut voor voedselproductie en -distributie waardoor een lokale voedselketen ontstaat.

In de Proeftuin worden op duurzame wijze groenten en kruiden verbouwd. Deze community garden wordt ontwikkeld en onderhouden in samenwerking met een grote groep vrijwilligers. Naast tuinieren worden er diverse activiteiten georganiseerd. Iedereen is welkom mee te werken aan deze Proeftuin.

www.hetlandhuis.org

Beeld
Beeld door Peter Visser
Beeld door Moniek Wegdam
Beeld door Moniek Wegdam
Beeld door Moniek Wegdam
Beeld door Moniek Wegdam
Beeld door Moniek Wegdam
Beeld door Moniek Wegdam
Videos
Video door Berto Aussems