Landschap in perspectief Landscape in perspective

Nieuws

Piquenique Electronique

8 juni 2013

United World College in het Sphinxpark

25 september 2012
Beeld door Hans Engelbrecht

Vanaf oktober 2012 zal een groep studenten van het United World College in Maastricht betrokken zijn bij het Sphinxpark. Samen met vormgeefster Debra Solomon en haar studio Urbaniahoeve zullen ze zich buigen over stadslandbouw van het Sphinxpark.

Sphinxpark door Tineke Kambier

20 september 2012
Beeld door Tineke Kambier

Vanaf de eerste dagen dat het Sphinxpark open was heeft fotografe Tineke Kambier het park bijna dagelijks bezocht. De foto's die ze maakt vormen een uitgebreid en gedetailleerd visueel document van het Sphinxpark

Bekijk de foto's hier.

Op safari door het Sphinxpark

19 september 2012

Op woensdagmiddag 19 september keek een groep kinderen samen met het IVN Maastricht door dierenogen naar het Sphinxpark tijdens hun 'Stadsnatuursafari'.

Kijk voor meer foto's hier.

Piquenique Électronique: Encore Une Fois

16 september 2012
Beeld door Piquenique Eletronique

De derde en laatste editie van Piquenique Electronique in het Sphinxpark was weer een groot succes. In de herfstzon genoten zo'n 500 bezoeker van jamsessies, dj's en hun picknick.

Kijk voor een fotoverslag van alle Piqueniques hier.

Nieuw paviljoen voor het Sphinxpark

9 september 2012
Beeld door Andries Hoogenraad

Zelfs nadat het afgebrand was behield het houten Maurer-paviljoen dat tot voor kort in het Sphinxpark stond nog een bepaalde schoonheid. Helaas is er niks meer van over. Maurer United Architects en Studio Stad, beide deelnemers aan het Sphinxpark project gaan de komende tijd nadenken over een nieuw (onbrandbaar) paviljoen voor het park.

Eerste paal Lost Formwork

7 september 2012
Beeld door Studio Stad

Vrijdag 7 september werd de eerste paal in de grond geslagen voor het werk van Studio Stad, een nieuw project in het Sphinxpark. in hun werk 'Lost Formwork' maakt Studio Stad de geschiedenis en de toekomst van het Sphinxpark terrein zichtbaar.

Nazomer in het Sphinxpark

3 september 2012
Beeld door Dirk Bours

De laatste dagen van augustus was het Sphinxpark het toneel voor een openlucht filmvertoning in samenwerking met Lumière Cinema. Op 30 augustus werd de documentaire Queen of the Sun vertoond, ingeleid door het Bee Collective. Op 1 september draaide de film Microcosmos in het park, met als voorprogramma een klassiek concert van Pools-Italiaans strijkorkest Il Giardino d'Amore.

Kijk voor meer foto's hier.

Sky Hive

Project: Sky Hive
Partner: Bee Collective

De bijenpopulatie wordt over de hele wereld ernstig bedreigd. Op het platteland, waar de bij nodig is voor de bestuiving van groenten en fruit, zorgen verschillende factoren zoals de toename van monocultuur en het gebruik van pesticiden voor een drastische afname van het aantal bijen. De landbouw en daarmee onze voedselproductie is voor een belangrijk deel aangewezen op bestuivers als honingbijen en hommels.

Een manier om de bijenpopulatie te versterken is het houden van bijen in een stedelijke omgeving waar tegenwoordig meer biodiversiteit aanwezig is dan op het platteland.

Een aantal ontwerpbureaus uit de Euregio (Studio Kernland, Meier+Moor, Robin van Hontem Productdesign en Werkmannen) is gestart met het project Bee Collective, een initiatief dat het houden van bijen in een stedelijke omgeving wil stimuleren. Daarnaast probeert Bee Collective het imkeren voor een bredere doelgroep aantrekkelijk te maken. Een van de plekken waar dit initiatief gestalte krijgt is het Sphinxpark, waarbij het interessant is dat de bijen niet door één imker, maar door een collectief van startende imkers uit Maastricht worden onderhouden. Het Sphinxpark biedt de ideale omgeving als casestudy voor het gezamenlijk houden van bijen in de binnenstad. De Sky Hive, een ontwerp dat onmiskenbaar een stedelijke uitstraling heeft, maakt bijenhouden in de stad letterlijk zichtbaar en is een prototype dat in de toekomst op andere plekken in steden kan worden toegepast.

Mensen die bijen willen leren houden zijn van harte uitgenodigd zich aan te sluiten bij de stadsimkers van de Bee Collective.

www.beecollective.eu

Beeld
Beeld door Robin van Hontem
Beeld door Robin van Hontem
Beeld door Robin van Hontem
Beeld door Robin van Hontem
Beeld door Robin van Hontem
Beeld door Robin van Hontem