Landschap in perspectief Landscape in perspective

Nieuws

Piquenique Electronique

8 juni 2013

United World College in het Sphinxpark

25 september 2012
Beeld door Hans Engelbrecht

Vanaf oktober 2012 zal een groep studenten van het United World College in Maastricht betrokken zijn bij het Sphinxpark. Samen met vormgeefster Debra Solomon en haar studio Urbaniahoeve zullen ze zich buigen over stadslandbouw van het Sphinxpark.

Sphinxpark door Tineke Kambier

20 september 2012
Beeld door Tineke Kambier

Vanaf de eerste dagen dat het Sphinxpark open was heeft fotografe Tineke Kambier het park bijna dagelijks bezocht. De foto's die ze maakt vormen een uitgebreid en gedetailleerd visueel document van het Sphinxpark

Bekijk de foto's hier.

Op safari door het Sphinxpark

19 september 2012

Op woensdagmiddag 19 september keek een groep kinderen samen met het IVN Maastricht door dierenogen naar het Sphinxpark tijdens hun 'Stadsnatuursafari'.

Kijk voor meer foto's hier.

Piquenique Électronique: Encore Une Fois

16 september 2012
Beeld door Piquenique Eletronique

De derde en laatste editie van Piquenique Electronique in het Sphinxpark was weer een groot succes. In de herfstzon genoten zo'n 500 bezoeker van jamsessies, dj's en hun picknick.

Kijk voor een fotoverslag van alle Piqueniques hier.

Nieuw paviljoen voor het Sphinxpark

9 september 2012
Beeld door Andries Hoogenraad

Zelfs nadat het afgebrand was behield het houten Maurer-paviljoen dat tot voor kort in het Sphinxpark stond nog een bepaalde schoonheid. Helaas is er niks meer van over. Maurer United Architects en Studio Stad, beide deelnemers aan het Sphinxpark project gaan de komende tijd nadenken over een nieuw (onbrandbaar) paviljoen voor het park.

Eerste paal Lost Formwork

7 september 2012
Beeld door Studio Stad

Vrijdag 7 september werd de eerste paal in de grond geslagen voor het werk van Studio Stad, een nieuw project in het Sphinxpark. in hun werk 'Lost Formwork' maakt Studio Stad de geschiedenis en de toekomst van het Sphinxpark terrein zichtbaar.

Nazomer in het Sphinxpark

3 september 2012
Beeld door Dirk Bours

De laatste dagen van augustus was het Sphinxpark het toneel voor een openlucht filmvertoning in samenwerking met Lumière Cinema. Op 30 augustus werd de documentaire Queen of the Sun vertoond, ingeleid door het Bee Collective. Op 1 september draaide de film Microcosmos in het park, met als voorprogramma een klassiek concert van Pools-Italiaans strijkorkest Il Giardino d'Amore.

Kijk voor meer foto's hier.

Sphinx Tank

Project: Sphinx Tank

Partner: Studenten 3DKOMM Fachhochchule Düsseldorf

Tijdens The Great Indoors in november 2011 hebben studenten 3DKOMM van de Fachhochschule Düsseldorf een tijdelijk ontwerp gemaakt voor het Sphinxpark; een toen nog onbegaanbare wildernis. Dit ontwerp bestond uit een uitkijktoren met daarop een tentoonstelling van gevonden voorwerpen in het park. Als vervolg hierop heeft een nieuw team van studenten de opdracht gekregen het idee van ‘wonen en werken in een tijdelijk park’ verder te ontwikkelen.

De studenten hebben hiervoor onder andere trailerparken, gemeenschappelijke tuinen en kampementen van de Occupy-beweging bezocht en voorbeelden van downsizing bestudeerd, een vorm van wonen waarbij men bewust voor een kleinere behuizing kiest. Daarnaast hebben de studenten onderzoek gedaan naar tijdelijke behuizing, zoals grotten, tenten en andere flexibele woonvormen, veelal uitdrukking  van de meest oorspronkelijke manier van tijdelijk wonen: het nomadische leven.

De studenten hebben als uitkomst hiervan containers in het Sphinxpark geplaatst die dienen als woon-werkmodules. De container staat voor hen symbool voor een geglobaliseerde wereld en een nomadische manier van leven. De studenten hebben niet teveel inbreuk willen doen op het Sphinxpark, wat heeft geleid tot een ontwerp waarbij de containers zijn ingegraven en zo als heuvels zijn opgenomen in de omgeving. Hierdoor transformeren de containers tot grotten en vormen zij een mooie verwijzing naar de vroegste vormen van bewoning.

In het najaar van 2012 wordt één van de containers ingericht met een tentoonstelling over ‘wonen en werken in de wildernis van een tijdelijk park’, waarin de studenten hun vooronderzoek presenteren. De tentoonstelling gaat in op alternatieve vormen van wonen, met behoud van de kwaliteiten van het landschap. De andere container wordt benut als werkplaats, waar workshops, think tanks, debatten en ontmoetingen kunnen plaatsvinden.

De studenten worden begeleid door Herman Verkerk (architect), Ernst van der Hoeven (landschapsarchitect) en Frank Bruggeman (kunstenaar/ontwerper).

www.temporary-park.tumblr.com

Beeld
Beeld door Benjamin Nast
Beeld door Benjamin Nast
Beeld door Benjamin Nast
Beeld door Benjamin Nast
Beeld door Benjamin Nast
Beeld door Benjamin Nast
Beeld door Benjamin Nast
Beeld door Benjamin Nast
Beeld door Benjamin Nast
Beeld door Benjamin Nast
Beeld door Benjamin Nast
Beeld door Benjamin Nast
Beeld door Moniek Wegdam
Beeld door Bert Janssen
Beeld door Bert Janssen
Beeld door Bert Janssen
Beeld door Bert Janssen
Videos
Studenten Fachhochschule Spinxpark 2011