Landschap in perspectief Landscape in perspective

Exhibition

29 juni - 24 augustus 2014

Wat horen we eigenlijk van het landschap waarin we leven? Brommende auto’s, scheurende scooters en zoevende trams, winkeldeurbellen, kerkklokken, ringtones, zingende vogels. Tikkende hakken op de straatstenen, kinderstemmen op het schoolplein en op het platteland koeien… We horen ze, maar luisteren er zelden naar. Met 11e-eeuwse liturgie en experimentele muziek, elektronisch geluid en ‘gewone’ klanken, soundtracks van haaien, web DJ’s, speech karaoke, radio en stemmen opende Marres een wereld van geluid die Maastricht in de zomer van 2014 deed gonzen.

In Marres werden werken gepresenteerd van Haroon Mirza, Ryan Gander, Sarah van Sonsbeeck, Lyndsey Housden, Chaim van Luit, Joseph Beuys, Anri Sala, Nishiko en Paul Devens.

Buiten Marres componeerde Kaffe Matthews voor de mergelgrotten in de Sint Pietersberg een audiovisuele installatie met haaien. Espen Sommer Eide omringde de bezoeker in de cellen van de Minderbroedersberg met geluiden van verspreide politieke onlusten. Muziekensemble Graindelavoix ontwikkelde in de crypte van de Sint Servaasbasiliek vanaf 16 juli een klankinstallatie op basis van de oude officiegezangen. Rutger Zuydervelt en Mark Bain maakten werk voor het ijshuisje van Marres en de 18e-eeuwse fortificaties de Kazematten. In Intro in situ was werk te horen van Thomas Rutgers en Jitske Blom, en David Helbich.

Muziekensemble Graindelavoix hield tussen 16 en 22 juli openbare repetities in de crypte van de Sint Servaasbasiliek. In deze periode gaf het gezelschap ook in Marres korte optredens, performances en een lezing-performance. Op 22 juli vondt een concert plaats en vanaf 24 juli was de klankinstallatie in de kerk te horen.

Marres werkte voor Undertones met een passe-partout dat bezoekers toegang gaf tot alle locaties: de overzichtstentoonstelling in Marres en alle locaties van de Undertones route. Bij aankoop van een passe-partout ontvingen bezoekers een uitgebreide stadskaart met informatie over de diverse locaties van Undertones en de te lopen route.

Beluister het interview met curatoren Juha van 't Zelfde en Valentijn Byvanck in Nooit Meer Slapen (VPRO, Radio 1) op 28 juni 2014

Undertones werd genereus ondersteund door Fonds 21, Stichting Elisabeth Strouven en Prins Bernhard Cultuurfonds.

 

Beeld
You might come out of the water every time singing, Kaffe Matthews
Espen Sommer Eide 396 Hz at 2000 framess 88 BPM at 1000 framess
Espen Sommer Eide, language meaning music I, photo Thor Brodreskift
Espen Sommer Eide, Audible
Videos
Het Marres team op zoek naar locaties met kunstenaar Espen Sommer Eide.
Interview met kunstenaar Kaffe Matthews over haar klankinstallatie in de Sint Pietersberg, You might come out of the water every time singing.
Repetitie van Graindelavoix in de crypte van de Sint Servaas Basiliek.
The Distribution of the audible, een werk van Espen Sommer Eide in het oude klooster en de latere gevangeniscellen van de Minderbroeders.
Documenten