Landschap in perspectief Landscape in perspective

Nieuws

Kick-off project Verhalen Verbeeld bij WinselerHof

7 augustus 2013
Moniek Wegdam

Op 11 juli heeft de kick-off plaatsgevonden van cultureel project Verhalen Verbeeld, een samenwerking tussen Camille Oostwegel ChâteauHotels & -Restaurants, Bureau Europa en Marres Projects. Dit project richt zich op de geschiedenis van landgoed WinselerHof in Landgraaf. In de maand augustus creëren kunstenaars en ontwerpers op het terrein van WinselerHof beeldende interventies die een specifieke verwijzing hebben naar de plek en die passen binnen het bestaande culturele (en landschappelijke) erfgoed. Deze vier kunstenaars en ontwerpers zijn Kim Bouvy, Hans Engelbrecht, Chris Kabel en Astrid Mingels. Tijdens een werkweek begin augustus realiseren zij hun plannen bij WinselerHof en in de week van 12 augustus worden de resultaten gepresenteerd tijdens de Cultuurtocht die Camille Oostwegel ChâteauHotels en –Restaurants organiseert. 

Op zondag 11 augustus, voorafgaand aan de daadwerkelijke Cultuurroute, kunnen belangstellenden van 12 tot 17 uur op het terrein van WinselerHof een bezoek brengen aan de aanwezige kunstenaars, die op dat moment de laatste hand aan hun werk leggen. 

Stage bij project WinselerHof

28 juni 2013

Marres Projects en Bureau Europa bieden van september tot en met november 2013 een stage/onderzoeksplaats aan voor drie bachelor- of masterstudenten.

Marres Projects, Bureau Europa en Camille Oostwegel ChâteauHotels&-Restaurants, zijn een samenwerking aangegaan in de vorm van een cultureel onderzoek. Dit project met de naam Verhalen Verbeeld concentreert zich in eerste instantie op de geschiedenis van het landgoed WinselerHof in Landgraaf, een 16e-eeuwse herenboerderij die vanaf 1985 door Camille Oostwegel volledig is gerestaureerd en ingericht als hotel en restaurant.

De geschiedenis van deze plek wordt met behulp van het studentenonderzoek in kaart gebracht. De resultaten van deze onderzoeksfase vormen het uitgangspunt voor een groep kunstenaars, ontwerpers, filosofen en historici die in de diverse fasen van het project aan de slag gaan met de geschiedenis en de landschappelijke waarden van het gebouw en het omringende gebied.

Wij zoeken studenten die het interessant vinden om historisch onderzoek uit te voeren en affiniteit hebben met het onderwerp erfgoed en met de regio.

Je motivatiebrief en curriculum vitae kunnen tot 1 augustus 2013 worden opgestuurd naar Pieternel Fleskens.  

Inleiding

Verhalen Verbeeld

“Nature uses human imagination to lift her work of creation to even higher levels” 
(Luigi Pirandello)

Marres Projects, Bureau Europa en Camille Oostwegel ChâteauHotels & -Restaurants, zijn een samenwerking aangegaan in de vorm van een cultureel onderzoek.

Dit project met de naam Verhalen Verbeeld concentreert zich in eerste instantie op de geschiedenis van het landgoed WinselerHof in Landgraaf, een 16e-eeuwse herenboerderij die vanaf 1985 door Camille Oostwegel volledig is gerestaureerd en ingericht als hotel en restaurant. In tweede instantie zal ook de omgeving Kerkrade/Landgraaf met zijn rijke geschiedenis worden geïnventariseerd. Al vanaf de Romeinse tijd ligt deze regio in een grensgebied en wordt de streek gekenmerkt door de verschillende historische ontwikkelingen en de sporen daarvan. Zo zijn de taalontwikkeling, de culturele gebruiken en de vorming van het landschap erdoor beïnvloed. Denk bijvoorbeeld aan de vele buitenlandse migranten die naar het gebied kwamen voor werk in de mijnen. De intentie van dit project is onder andere de effecten van deze industriële en culturele uitwisselingen en de bijzondere geschiedenis van de regio zichtbaar en herkenbaar te maken.

 

Verhalen Verbeeld ging van start in augustus 2013. Vier kunstenaars en ontwerpers werden uitgenodigd om gedurende een week te verblijven op landgoed WinselerHof en daar op het terrein te werken aan een beeldende interventie. Er is voor gekozen een diverse groep deelnemers samen te stellen die elkaar kunnen motiveren en inspireren, maar tegelijkertijd een eigen signatuur hebben.

Uiteindelijk zijn de volgende deelnemers geselecteerd: Astrid Mingels (beeldend kunstenaar), Kim Bouvy (beeldend kunstenaar, fotograaf, educator), Chris Kabel (ontwerper) en Hans Engelbrecht (ecologisch hovenier en directeur van de Groene Stap). De deelnemers hebben allemaal een andere achtergrond en werkwijze en ontwikkelden hun ideeën dan ook alle vier vanuit een ander perspectief.

De eindresultaten zijn vanaf 12 augustus gepresenteerd tijdens een Cultuurtocht, georganiseerd door Camille Oostwegel ChateauHotels & - Restaurants.

Beeld
Moniek Wegdam
Moniek Wegdam
Moniek Wegdam
Moniek Wegdam
Moniek Wegdam
Moniek Wegdam
Moniek Wegdam
Moniek Wegdam
Moniek Wegdam
Moniek Wegdam
Moniek Wegdam
Moniek Wegdam
Documenten